Przeglądając zdjęcia z 2018 roku przypomniałam sobie, że robiłam te hitowe płatki śniadaniowe a zdjęcia i przepisu nie publikowałam. Postanowiłam zrobić je jeszcze raz w ładniejszej oprawie :). Kulki a la nesquik można zrobić w 10 minut a do ich lepienia spokojnie możecie zaangażować swoje dzieciaki :). Kuleczki możecie wykorzystać do ciepłego lub zimnego mleka, jogurtu lub po prostu do chrupania, kiedy będziecie mieć ochotę na coś słodkiego. Spokojnie możecie je przechowywać np. w zamkniętym słoiku. Polecam zrobić od razu podwójną porcję, bo szybko znikają :D.
Składniki:
- 115 g dowolnej mąki
- 25 g kakao naturalnego
- 25 g zmielonych migdałów (możesz pominąć, wtedy dodaj więcej mąki)
- 25 g eryrtytolu/ksylitolu zmielonego lub syropu klonowego/miodu
- 3 kostki gorzkiej, roztopionej czekolady
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Mąkę wymieszaj z kakao i erytrolem. Dodaj zmielone płatki migdałów. Rozpuść gorzką czekoladę. Do suchych składników dodaj roztopioną czekoladę, rozbełtane jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Z ciasta ulep kuleczki wielkości borówki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 15 minut.
Komentarze
Brak komentarzy dla tego wpisu, możesz być pierwszy
Dodaj komentarz