Wegańskie donuty z solonym karmelem

Czas na przepis dla wegan - czekolada + słony karmel? To musi być przepyszne i jest ! Takie połączenie zawsze się sprawdza. Dodatkowo są naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu, jednak jest jeden warunek - najlepiej jeśli posiadasz specjalną formę do oponek. Bez formy również da się zrobić, jednak trzeba się trochę nakombinować :). 

 

Składniki: 

4 łyżki mąki pełnoziarnistej

4 łyżki płatków owsianych 

180 g tofu 

2 dojrzałe banany

2 łyżki siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody 

2 łyżki kakao 

4 łyżki erytrytolu 

 

Polewa solony karmel: 

100 g daktyli 

2 łyżki masła orzechowego 

9 łyżek wody z daktyli 

 

Zmiksuj kostkę tofu. Zalej siemię lniane ciepłą wodą. Poczekaj aż spęcznieje, wodę odlej i wymieszaj je w misce z mąką orkiszową, płatkami owsianymi, bananami, dodaj kakao, erytrol i wcześniej zmiksowane tofu. Jak uzyskasz jednolitą masę, to przelej ją do 3/4 wysokości foremek. Następnie piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 

Daktyle wcześniej zalej ciepłą wodą i pozostaw na ok. 20 minut do momentu aż zmiękną. Dodaj do daktyli w wodzie masło orzechowe i całość dokładnie zmiksuj (możesz jeszcze dodać szczyptę soli). Upieczone donuty posmaruj przygotowaną polewą słony karmel. Smacznego! 

 

Energia 1 donuta: 

149,8 kalorii

6,0 g białka

4,0 g tłuszczu

19,3 g węglowodanów 

3,7 g błonnika

Zostaw komentarz do tego wpisu