Czas na przepis dla wegan - czekolada + słony karmel? To musi być przepyszne i jest ! Takie połączenie zawsze się sprawdza. Dodatkowo są naprawdę bardzo szybkie w przygotowaniu, jednak jest jeden warunek - najlepiej jeśli posiadasz specjalną formę do oponek. Bez formy również da się zrobić, jednak trzeba się trochę nakombinować :).
Składniki:
4 łyżki mąki pełnoziarnistej
4 łyżki płatków owsianych
180 g tofu
2 dojrzałe banany
2 łyżki siemienia lnianego + 1/3 szklanki ciepłej wody
2 łyżki kakao
4 łyżki erytrytolu
Polewa solony karmel:
100 g daktyli
2 łyżki masła orzechowego
9 łyżek wody z daktyli
Zmiksuj kostkę tofu. Zalej siemię lniane ciepłą wodą. Poczekaj aż spęcznieje, wodę odlej i wymieszaj je w misce z mąką orkiszową, płatkami owsianymi, bananami, dodaj kakao, erytrol i wcześniej zmiksowane tofu. Jak uzyskasz jednolitą masę, to przelej ją do 3/4 wysokości foremek. Następnie piecz przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Daktyle wcześniej zalej ciepłą wodą i pozostaw na ok. 20 minut do momentu aż zmiękną. Dodaj do daktyli w wodzie masło orzechowe i całość dokładnie zmiksuj (możesz jeszcze dodać szczyptę soli). Upieczone donuty posmaruj przygotowaną polewą słony karmel. Smacznego!
Energia 1 donuta:
149,8 kalorii
6,0 g białka
4,0 g tłuszczu
19,3 g węglowodanów
3,7 g błonnika
Komentarze
Brak komentarzy dla tego wpisu, możesz być pierwszy
Dodaj komentarz