Pełnoziarniste faworki

Kolejny przepis z cyklu - Tłusty Czwartek w wersji light. Tym razem mam dla Was przepis na pełnoziarniste faworki/chrust. Dodatkowo plusem jest fakt, że poniższy przepis można zaliczyć do słodyczy typu ,, Last minute", robi się je naprawdę ekspresowo a kaloryczność jest o połowę mniejsza od klasycznych, oryginalnych faworków. Smak? Zdecydowanie na plus, mięciutkie w środku i według mnie lepsze od tych smażonych na tłuszczu. Spróbujesz? Co sądzisz na temat zamiany oryginalnych przepisów na te w wersji fit podczas tradycji.? 

 

Składniki: 

200 g mąki pełnoziarnistej 2000

 

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

1 szczypta soli

 

2 żółtka 

 

100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu

 

Do miski wbij 2 żółtka, dodaj 100 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj 200 g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3mm, i pokrój na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. na termoobiegu przez 10 minut.

 

Energia (w 1 faworku)

39 kalorii

1,5 g białka

0,8 g tłuszczy

5,8 g węglowodanów

0,9 g błonnika

 

Zostaw komentarz do tego wpisu