Kolejny przepis z cyklu - Tłusty Czwartek w wersji light. Tym razem mam dla Was przepis na pełnoziarniste faworki/chrust. Dodatkowo plusem jest fakt, że poniższy przepis można zaliczyć do słodyczy typu ,, Last minute", robi się je naprawdę ekspresowo a kaloryczność jest o połowę mniejsza od klasycznych, oryginalnych faworków. Smak? Zdecydowanie na plus, mięciutkie w środku i według mnie lepsze od tych smażonych na tłuszczu. Spróbujesz? Co sądzisz na temat zamiany oryginalnych przepisów na te w wersji fit podczas tradycji.?
Składniki:
200 g mąki pełnoziarnistej 2000
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szczypta soli
2 żółtka
100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu
Do miski wbij 2 żółtka, dodaj 100 g jogurtu naturalnego, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Zmiksuj wszystkie składniki na puszystą masę. Dodaj 200 g mąki i wyrób ciasto. Ciasto nie powinno się kleić. Jeśli by się kleiło, dosyp odrobinę mąki. Z ciasta uformuj kulę i uderz nią o stół kilkanaście razy (przez przynajmniej kilka minut). Powoduje to, że ciasto staje się elastyczne i mniej klejące. Następnie gotowe ciasto odłóż na 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj je na grubość ok. 2-3mm, i pokrój na 1,5 cm paski o długości około 10 cm. W środku zrób nacięcie i przewlecz jeden koniec przez dziurkę. Przygotowane faworki wyłóż na blasze, na papierze do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. na termoobiegu przez 10 minut.
Energia (w 1 faworku)
39 kalorii
1,5 g białka
0,8 g tłuszczy
5,8 g węglowodanów
0,9 g błonnika
Komentarze
Brak komentarzy dla tego wpisu, możesz być pierwszy
Dodaj komentarz