Letnie owoce pod kawową kruszonką

Jak niedziela to... deser :D. Kto z Was też tak ma, że w niedzielne popołudnie nie wyobraża sobie kawy bez pysznego deseru? Dlatego dzisiaj przygotowałam pomysł na pyszny, ekspresowy letni deser - czyli sezonowe owoce pod kawową kruszonką. Coś pysznego, smakuje przepysznie również z lodami. :)
 

Składniki: 

- 300 g rabarbaru (2 łodygi)

- 50 g borówek 

- 100 g truskawek 

- łyżka mąki orkiszowej/owsianej 

- 1 łyżka erytrytolu

 

Składniki na kruszonkę: 
 
- 1/2 szklanki płatków owsianych 
- 3 łyżki erytrytolu 
- łyżka kawy rozpuszczalnej waniliowej (Biedronka) 
- szczypta soli 
- łyżka masła 
 
1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Rabarbar obierz i pokrój na kawałki, wsyp do foremki, dodaj truskawki oraz jagody i całość posyp mąką oraz erytrytolem i wymieszaj. 
2. Do rozdrabniacza wsyp płatki owsiane, kawę i mix Dobrej Kalorii (możesz użyć własnego mixu - siemię lniane, pestki dyni, orzechy, liofilizowane owoce). Rozdrobnij na grubą mąkę, dodaj roztopione masło i wymieszaj dokładnie ręką. Przygotowaną kruszonkę wyłóż na przygotowane wcześniej owoce. Włóż do piekarnika  i piecz przez 20 minut. 
3. Polecam podawać z lodami. 
 
Energia: 
 

ok. 564 kalorie 

17 g białka

20,8 g tłuszczów

66,3 g węglowodanów 

0,55 g błonnika

 

Zostaw komentarz do tego wpisu