Dieta low FODMAP - ekspresowe kopytka

Dzisiaj mam dla Was przepis na Kopytka jaglane low FODMAP. U mnie kopytka pojawiają się głównie w sezonie letnim. Robi się je ekspresowo a przy tym menu low FODMAP jest urozmaicone.

KOPYTKA JAGLANE
✅ kasza jaglana - 50 g
✅ jajko - 1 sztuka
✅ mąka ziemniaczana - 30 g
✅ sól - szczypta
Dodatkowo:
✅ dozwolone owoce
✅ jogurt bez laktozy lub kokosowy
✅mięta

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ostudź ją i zblenduj na gładką masę. Wymieszaj dokładnie z jajkiem, mąką i solą. Staraj się szybko wyrobić ciasto, uformuj ruloniki i pokrój na skos na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnie. Jeśli ciasto się za mocno klei- podsyp odrobiną mąki ziemniaczanej.

 

Energia w 1 porcji: 

428 kcal

22,2 g białka

6,6 g tłuszczu 

72,1 g węglowodanów

5,6 g błonnika

 

Komentarze

Brak komentarzy dla tego wpisu, możesz być pierwszy


Dodaj komentarz