Dzisiaj mam dla Was przepis na Kopytka jaglane low FODMAP. U mnie kopytka pojawiają się głównie w sezonie letnim. Robi się je ekspresowo a przy tym menu low FODMAP jest urozmaicone.
KOPYTKA JAGLANE
✅ kasza jaglana - 50 g
✅ jajko - 1 sztuka
✅ mąka ziemniaczana - 30 g
✅ sól - szczypta
Dodatkowo:
✅ dozwolone owoce
✅ jogurt bez laktozy lub kokosowy
✅mięta
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ostudź ją i zblenduj na gładką masę. Wymieszaj dokładnie z jajkiem, mąką i solą. Staraj się szybko wyrobić ciasto, uformuj ruloniki i pokrój na skos na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnie. Jeśli ciasto się za mocno klei- podsyp odrobiną mąki ziemniaczanej.
Energia w 1 porcji:
428 kcal
22,2 g białka
6,6 g tłuszczu
72,1 g węglowodanów
5,6 g błonnika
Komentarze
Brak komentarzy dla tego wpisu, możesz być pierwszy
Dodaj komentarz