Masz takie dni, kiedy siadasz przed telewizorem lub ekranem komputera i nachodzi wtedy Cię ogromna ochota na przekąski? Zdecydowanie wtedy preferujesz zjeść coś chrupiącego i słonego? A najlepiej, żeby jeszcze to było niezdrowe, mocno przyprawione:). Jak zawsze przychodzę do Ciebie z rozwiązaniem - boczniaki w panierce a la kurczak! :). Mięciutki, chrupiący boczniak schowany w panierce i do tego pysznie przyprawiony... ale to nie wszystko! Co powiesz jeszcze na zdrowszą opcję - brak ociekającego tłuszczu po palcach. Gotowi? Jeśli tak to dajcie znać w komentarzach czy takie wersje przepisów Wam się podobają.
Składniki:
8 łyżek mąki orkiszowej
1 szklanka wody
2 łyżki przyprawy do kurczaka
1 opakowanie boczniaków
5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych
1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
2 łyżki oliwy z oliwek
Do miski wlej wodę, 4 łyżki mąki, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Umyte wcześniej boczniaki obtocz w przygotowanej masie (zostaw je na chwilę w masie, żeby trochę zmiękły). Do drugiej miski wsyp pozostałe 4 łyżki mąki, płatki kukurydziane, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i paprykę wędzoną i obtocz boczniaki w panierce z dodatkiem płatków. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Upanierowane boczniaki wyłóż na blaszkę, polej je oliwą z oliwek i piecz w piekarniku do ok 30 min ( do momentu uzyskania złotego koloru).
Podawaj z ulubionym sosem, u mnie był to domowy czosnkowy.
Energia (w 1 porcji - 250 g boczniaków):
400 kcal
17,2 g białka
12,3 g tłuszczu
50,7 g węglowodanów
9,8 g błonnika
Komentarze
Brak komentarzy dla tego wpisu, możesz być pierwszy
Dodaj komentarz