Boczniak w panierce a la kurczak

Masz takie dni, kiedy siadasz przed telewizorem lub ekranem komputera i nachodzi wtedy Cię ogromna ochota na przekąski? Zdecydowanie wtedy preferujesz zjeść coś chrupiącego i słonego? A najlepiej, żeby jeszcze to było niezdrowe, mocno przyprawione:).  Jak zawsze przychodzę do Ciebie z rozwiązaniem - boczniaki w panierce a la kurczak! :). Mięciutki, chrupiący boczniak schowany w panierce i do tego pysznie przyprawiony... ale to nie wszystko! Co powiesz jeszcze na zdrowszą opcję - brak ociekającego tłuszczu po palcach. Gotowi? Jeśli tak to dajcie znać w komentarzach czy takie wersje przepisów Wam się podobają. 

 

Składniki: 

8 łyżek mąki orkiszowej 

1 szklanka wody 

2 łyżki przyprawy do kurczaka 

1 opakowanie boczniaków 

5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych 

1 łyżka papryki słodkiej wędzonej

2 łyżki oliwy z oliwek 

 

Do miski wlej wodę, 4 łyżki mąki, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Umyte wcześniej boczniaki obtocz w przygotowanej masie (zostaw je na chwilę w masie, żeby trochę zmiękły). Do drugiej miski wsyp pozostałe 4 łyżki mąki, płatki kukurydziane, 1 łyżkę przyprawy do kurczaka i paprykę wędzoną i obtocz boczniaki w panierce z dodatkiem płatków. Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Upanierowane boczniaki wyłóż na blaszkę, polej je oliwą z oliwek i piecz w piekarniku do ok 30 min ( do momentu uzyskania złotego koloru). 

Podawaj z ulubionym sosem, u mnie był to domowy czosnkowy. 

 

Energia (w 1 porcji - 250 g boczniaków): 

400 kcal 

17,2 g białka

12,3 g tłuszczu

50,7 g węglowodanów

9,8 g błonnika

Zostaw komentarz do tego wpisu