Pieczone owsiano-pszenne pączki

Tłusty Czwartek już za kilka dni, więc najwyższy czas przetestować wypieki lub zacząć je planowąć. :) W tym dniu w jadłospisie przeciętnego Polaka znajduje się właśnie pączek. Niestety, ale te dostępne w sklepach są bombą kaloryczną, zwłaszcza gdy są przygotowane na głębokim tłuszczu a na dodatek oblane słodkim lukrem. Dla wielu jednak osób Tłusty Czwartek bez pączka jest jak zima bez śniegu, dlatego postanowiłam przygotować pączki w zdrowszej wersji. 

Moje pączki wykonałam z dwóch mąk - pszennej i owsianej, jednak jeśli nie masz owsianej to możesz użyć jedynie pszennej lub np. orkiszowej. Pączki zostały przetestowane przez 4 osoby i zdania były jednogłośne - są przepyszne. ! :) Puszyste i mięciutkie w środku, delikatne. I co najważniejsze, mają o wiele mniej kalorii niż oryginalne, smażone. Zachęcam Was do wykorzystania poniższego przepisu, zamiast ciężkostrawnych, ociekających tłuszczem i lukrem pączków - wypróbuj tych w wersji Fit (dzięki temu będziesz mógł/a zjeść ich więcej :D). Jeśli wypróbujecie mojego przepisu - będzie mi bardzo miło jak pochwalicie go w komentarzu :).

Składniki (na około 15 sztuk): 

1/4 świeżych drożdży 

1,5 szklanki mąki pszennej 

1 szklanka mąki owsianej 

2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 

4 łyżki cukru lub ksylitolu 

230 ml mleka 

1 jajko 

Dodatkowo: konfitura bez cukru lub dżem 

Przygotuj rozczyn (drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej, łyżką cukru, łyżką mąki), wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn wlej do miski, dodaj wszystkie pozostałe składniki - cukier, mleko, jajko, mąkę. Dokładnie wyrób ciasto rękami i w trakcie wyrabiania po odrobinie dodawaj masło. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto samo w sobie ma być delikatnie lepkie. Wyrośnięte ciasto przełóż na dobrze oprószoną  mąką stolnicę lub deskę, ciasto delikatnie spłaszcz i wycinaj z niego krążki za pomocą literatki. Gotowe krążki układaj na wyłożoną blachę papierem do pieczenia. Blachy odłóż w ciepłe miejsce i nagrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz w piekarniku do uzyskania złotego koloru, u mnie to było ok. 10 minut. Po upieczeniu, nadziej pączki za pomocą szprycy, dżemem bez cukru lub konfiturą. 

Energia w 1 pączku: 

103 kalorie

3,3 g białka

2,4 g tłuszczu

16,9 g węglowodanów

Zostaw komentarz do tego wpisu